SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum

OM kód: 203069/033 | 5520 Szeghalom, Ady Endre utca 3.

Intézmény logo

Gyulai SzC Szigeti Endre Technikum és Szakképző Iskola

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Történet

Az iskolánk története 1942 és 2015 között

Történet

        Szigeti Endre (1927 – 1936) Szigeti István és Koós-Patay Margit egyetlen gyermeke volt, aki 9 éves korában elhunyt. Szülei az ő emlékének méltó megörökítésére még életükben átadtak a szeghalmi református egyháznak ajándékképpen 40 kat. hold földet, hogy annak segítségével az egyház a Péter András Gimnáziummal párhuzamosan Szeghalmon és a Sárrét javára mezőgazdasági középiskolát létesítsen és tartson fenn. Az ajándékozási szerződés függelékeként megszerkesztették Szigeti Istvánék az Alapítólevelet is. Ebben az alapítólevélben kikötötték, hogy a mezőgazdasági középiskola és ennek tangazdasága elhalt kisfiuk, Szigeti Endre nevét viselje, s megígérték, hogy az alapítvány elfogadása, illetve az iskola létesítése esetében összes meglévő és ezután megszerzendő vagyonukat ugyanerre a célra fogják adományozni.

       Ez az alapítvány tette lehetővé, hogy 1942. szeptember 1-én megnyithassák a Szigeti Endre Mezőgazdasági Középiskola I. osztályát. Az iskolával, annak múltjával kapcsolatos anyag nagy részét 1950 után a Mezőtúrra való átköltözéskor megsemmisítették. Néhány évkönyv, anyakönyv, újságcikk, és a visszaemlékezések maradtak fenn és az iskola sorsába számos dolog közbeszólt: a világháború és az akkori kormánypolitika....

Folytatni már nem lehetett a szakképzést, de más alapokra helyezni igen. A Péter András által alapított gimnázium teremtette meg a lehetőségét a későbbiek során a szakmai ismeretek tanításának, immár az ipari szférában.

        Az igény azonban továbbra is jelentkezett a szakember képzésre, s átadásra kerülhetett 1994-ben az új iskola, mely a szakképzés szeghalmi bázisa lett. Az oktatáspolitikai változások azonban ismét összekapcsolták a két iskolaalapító szándékát, 1999-ben összevonásra került a Péter András Gimnázium és a Szigeti Endre Szakképző Iskola. A legújabb változások a szakképzés megfelelő irányítása érdekében ismét átrendezték az iskolaszerkezetet a városban, és így iskolánk 2015. július 1-jétől a Gyulai Szakképzési Centrum részeként működik tovább, s ennek megfelelően fő profilja ismét a szakképzés, valamint az érettségire épülő szakmai képzés lett.


Partnereink

  SZC logo

  Gyulai Szakképzési Centrum


   • Intézmény logo
   • Gyulai SzC Szigeti Endre Technikum és Szakképző Iskola

    5520 Szeghalom, Ady Endre utca 3.

   • Telefon: +36-66-218-909

    E-mail: szeghalom@gyszc.hu

    OM azonosító: 203069/033


   2023Gyulai SzC Szigeti Endre Technikum és Szakképző Iskola